Na pewno wiele razy słyszałaś i czytałaś już o różnego rodzaju alergiach pokarmowych występujących u dzieci. Wiesz, że pojawiają się one bardzo często i dlatego też chciałabyś już teraz zrobić wszystko, by twój malec był w stanie ich uniknąć i nie musiał później zmagać się z nieprzyjemnymi objawami. To na szczęście da się częściowo zrobić. Alergia u niemowlaka bardzo często rozwija się po zjedzeniu pewnych określonych produktów. Oczywiście każde dziecko może być uczulone na coś innego, ale jednak wyróżniamy kilka takich najpoważniejszych alergenów, na które szczególnie mocno należy uważać, zwłaszcza jeśli ma się zamiar podać je maluszkowi, który nie jest do nich jeszcze przyzwyczajony.
W większości przypadków za tworzenie reakcji alergicznych odpowiedzialne jest niestety krowie mleko. To oznacza, że trzeba zachować szczególną ostrożność w momencie podawania dziecku zarówno czystego mleka, jak i jego przetworów, czyli jakichkolwiek wyrobów nabiałowych. Popularnymi alergenami są też jajka. Mówimy tutaj o jajkach występujących pod wszelkimi postaciami, czyli dowolnie obrabianymi termicznie. Alergia u niemowlaka potrafi się również rozwinąć wskutek spożycia orzechów (zwłaszcza orzeszków arachidowych, czyli fistaszków), ryb i owoców morza, soi oraz glutenu. Oczywiście to nie oznacza, że malcowi w ogóle nie możesz podawać tego rodzaju produktów. Musisz po prostu nieco bardziej na nie uważać. Jeżeli tylko zobaczysz, że dziecko źle reaguje na jakiś konkretny produkt spożywczy, wyklucz go z diety i zgłoś się z malcem do lekarza.
