naturazone.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Biała herbata
Poradnik

Biała herbata – zasady parzenia, właściwości

Biała herbata określana jest często mianem najzdrowszej pośród herbat. Wyróżnia ją przede wszystkim sposób zbierania. Herbatę uzyskuje się z najmłodszych listków oraz pąków, które nie zdążyły wytworzyć chlorofilu. Jej regularnie wypijanie niesie ze sobą liczne korzyści dla naszego zdrowia. Aby czerpać z jej drogocennych właściwości, należy sięgnąć po herbatę liściastą o wysokiej jakości składzie, znakomitym aromacie i smaku.

Biała herbata- właściwości

Jakie są właściwości białej herbaty i na co może pomóc taki napój? Herbata ta okazuje się wsparciem w terapii licznych schorzeń, ponadto działa też na nasz organizm w sposób profilaktyczny. W jej składzie znajduje się mnóstwo antyoksydantów, takich jak polifenole i katechiny, które usuwają wolne rodniki i przeciwdziałają niszczeniu komórek. Zmniejszają więc ryzyko chorób nowotworowych i schorzeń serca.

Biała herbata pomaga też w regulowaniu trawienia, ponieważ jest w stanie usprawnić produkcję enzymów trawiennych w organizmie. Wzmacnia układ odpornościowy i chroni nas przed infekcjami, a to wszystko dzięki obecności w niej polifenoli. Ten rodzaj herbaty jest też korzystny dla stanu naszej skóry i kości. Napar z niej ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, przez co przydaje się też w walce ze schorzeniami skórnymi, jak np. trądzik. W tym produkcie obecna jest też wysoka zawartość katechin i fluoru, co ogranicza utratę masy kostnej. Katechiny pomagają w utracie wagi, gdyż są w stanie przyśpieszyć przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Ta odmiana herbaty okazuje się też pozytywnie oddziaływać na nasz nastrój. Relaksuje i uspokaja, a więc warto ją wypijać zwłaszcza po ciężkim dniu. Jest w niej niewielka ilość kofeiny, natomiast sporo l-teaniny, która działa uspokajająco na układ nerwowy.

Biała herbata- sposób parzenia

A jak parzyć herbatę, aby wydobyć z niej wszystko to co najlepsze? Dokładny czas parzenia zależy od rodzaju zakupionej herbaty. Zazwyczaj jednak taki napój parzy się ok. 2-5 minut. Zalecana temperatura wynosi w przedziale 75- 95 stopni. Producenci najczęściej podają na opakowaniach swoich produktów temperaturę 80-90 stopni. Warto dodać, że im wyższa temperatura wody, tym oczywiście krótszy czas parzenia. Ponadto biała herbata może być parzona wiele razy, wówczas należy wydłużać czas parzenia o ok. 30 sekund.

Herbata hurtownia

Wysokiej jakości białe herbaty na wagę można zakupić w hurtowni. W sprzedaży dostępne są herbaty liściaste oraz tak zwane herbaty rozkwitające. W przypadku tych drugich, w czasie parzenia zwinięte płatki powoli się rozwijają, dzięki czemu tworzy się efektowny kwiat. Dostępne są też herbaty w torebkach, niekiedy wzbogacane innymi dodatkami.