naturazone.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

wegański grill
Dieta

Wegański grill – jakie dodatki i przekąski wybrać?

Okres wakacyjny to dla wielu osób doskonała okazja do grillowania. Choć jedzenie z grilla jest kojarzone przede wszystkim z potrawami mięsnymi, coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie ciekawych, a zarazem przepysznych wegańskich propozycji. Jakie przekąski i dodatki pochodzenia roślinnego warto wypróbować podczas tegorocznego grillowania?

Wegański grill – smakowite roślinne przekąski, które zaskoczą gości

Prostą, a zarazem smakowitą przekąską, którą można przygotować na letnie grillowanie, są oczywiście warzywa. Do tego celu można wykorzystać m.in. cukinię, bataty, bakłażan, grzyby oraz paprykę. Przed rozpoczęciem grillowania należy je pokroić na dość spore kawałki, a następnie doprawić solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Warto pamiętać, że takie warzywa mogą być bazowym elementem wielu innych potraw. Z grillowanego buraka, tofu, orzechów oraz świeżej rukoli można stworzyć pyszną letnią sałatkę. Grillowany bakłażan może natomiast doskonale urozmaicać smak standardowego roślinnego burgera.

Innym uwielbianym wegańskim daniem z grilla są szaszłyki. W przypadku tej wegańskiej przekąski mięso jest zastępowane najczęściej przez tofu lub tempeh, które należy dzień wcześniej zamarynować. Warzywa, które sprawdzą się idealnie do tego dania to pomidorki koktajlowe, szalotka, pieczarki, papryka czerwona oraz cukinia. Wszystkie składniki po pokrojeniu na kawałki należy nadziać na patyk, skropić oliwą z oliwę i poprószyć przyprawami.

Wegańskie dodatki na grillu – ciekawe propozycje, które urozmaicą każde danie

Wegańskie przekąski do grilla mogą smakować jeszcze pyszniej w towarzystwie wyjątkowych roślinnych dodatków. Delikatesy Magdy Gessler w swojej ofercie posiadają wiele zachwycających smakiem i najwyższą jakością propozycji.

W bogatej ofercie można znaleźć takie produkty jak m.in.

  • musztarda – prawdziwie ostra, naturalna, pyszna, której powinien spróbować każdy fan tego dodatku,

  • żurawina – cierpki smak owoców został przełamany słodyczą przecieru jabłkowego, produkt wyróżnia się bardzo prostym, naturalnym składem i nie zawiera cukru, taki dodatek sprawdzi się idealnie do grillowanego tofu, który może stanowić alternatywne dla oscypka,

  • ogórki kiszone – czyli pochodzący z ekologicznych upraw dodatek, którego nie może zabraknąć w żadnej polskiej kuchni, można go wykorzystać w formie składnika popularnej sałatki do grilla, która będzie urozmaicała takie dania, jak wegańskie kiełbasy z grilla, czy roślinne burgery,

  • chutney z gruszki – to wyjątkowe połączenie klasycznej gruszki z chilli i imbirem, które urozmaici smak wielu roślinnych, wytrawnych przysmaków.