Nie jest tajemnicą, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jego jakość, skład i ilość mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu w ciągu dnia. Porządne śniadanie wpływa na poziom energii i sił witalnych, koncentrację i świeży umysł. Jest paliwem dla organizmu na nadchodzący dzień. Warto wygospodarować rano trochę więcej czasu, aby przygotować dobrej jakości, odżywcze i zdrowe śniadanie. Można również wstępnie przygotować go wieczorem, aby nie rano nie tracić czasu. Należy pamiętać, że śniadanie należy spożywać powoli i w spokoju, warto wtedy odłożyć na bok telefon, dokładnie gryźć i przeżuwać.
Śniadania białkowo-tłuszczowe
Dla fanów wytrwanych śniadań zdecydowanie polecane są śniadania białkowo-tłuszczowe, które już na początku dnia pobudzają do pracy pęcherzyk żółciowy. Jak sama nazwa wskazuje w skład takiego śniadania wchodzą tłuszcze oraz białko – podstawowy budulec naszego ciała. Możliwości jest wiele. Można przygotować jajka sadzone na bekonie, jajka w innej postaci (na miękko, na twardo, w formie jajecznicy czy omleta). Śniadanie białkowo-tłuszczowe koniecznie powinno być uzupełnione o porcję warzyw – najlepiej świeżych, sezonowych (pomidory, ogórki, szpinak, sałata, rukola). Zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw warto wybrać pieczoną cukinię czy bataty. Nie wolno też zapomnieć o produktach zbożowych, które stoją u podstaw piramidy żywieniowej dorosłego człowieka. Tutaj doskonale sprawdzi się kromka pieczywa pełnoziarnistego.
Śniadania na słodko
Dla osób lubiących rozpoczynać dzień od słodkich śniadań najlepiej sprawdzą się różnego rodzaju owsianki czy zbożowe granole. Zawierają bardzo dużą porcję produktów zbożowych i węglowodanów, które dostarczą mnóstwa energii na początek dnia. Owsiankę można spożywać z wodą, mlekiem lub jogurtem. Koniecznie warto dodać jakiś owoc (najlepiej sezonowy). Fajnym pomysłem na słodkie śniadanie jest również słodki omlet z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców. Dzięki omletowi śniadanie automatycznie uzupełnia się o porcję białka i zdrowego tłuszczu. Miłośnicy owsianek powinni zaopatrzyć się dodatkowo w suszone owoce oraz orzechy i migdały. To świetne źródło błonnika, doskonale wpływającego na perystaltykę jelit.
Trzeba pamiętać, że zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w trakcie dnia. Zdrowo wypracowane nawyki żywieniowe zaowocują dobrym samopoczuciem, dużą dawką energii i witalności, piękną i zdrową cerą oraz silnymi włosami i pięknymi paznokciami, w myśl zasady – jesteś tym, co jesz. Organizm, któremu regularnie dostarczane są zdrowe śniadania funkcjonuje prawidłowo i bez zakłóceń.