naturazone.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

dlaczego warto jeść awokado
Dieta

Dlaczego warto jeść awokado?

Mało jest na świecie owoców tak smacznego, a przy tym zdrowego jedzenia jak awokado. Ten daleki kuzyn dobrze nam wszystkim znanej gruszki ceniony jest nie tylko za rewelacyjną masłową konsystencję, lecz przede wszystkim za skład, a także wpływ na organizm człowieka. Dlaczego warto jeść awokado? Jakie ten owoc posiada zalety?

Wartości odżywcze

Na samym początku wspomnieć trzeba o tym, że awokado z powodu swojego składu i obecnych w nim licznych składników odżywczych, zaliczane jest do jednego z najbardziej kalorycznych owoców na ziemi, przy jednoczesnym posiadaniu bardzo małej ilości cukru. Jak się szacuje, zaledwie 100 g tego owocu to aż 160 kcal.

Co w takim razie zawiera się w jego składzie? Aż 75% łącznej wartości energetycznej to tłuszcz, w tym w największym stopniu to pozytywnie działający na nasze ciała kwas tłuszczowy omega-9. Co więcej, obecna jest tu duża ilość kwasów omega-6, kwas linolowy i oleinowy.
Awokado to również bardzo bogate źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny dla przyszłych mam i odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Pamiętać jednak trzeba, że substancja ta jest wrażliwa na wysokie temperatury, stąd zalecenie, aby awokado jeść jedynie na zimno.
Na koniec warto również zauważyć, że w tym owocu obecna jest spora ilość różnego rodzaju witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C oraz E i K. Co więcej, awokado to również duża ilość potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia.

Jakie działanie ma awokado?

Jak zatem widać po powyższym opisie, pomimo swojego małego rozmiaru oraz niepozornego wyglądu, awokado to naprawdę coś szczególnego w świecie owoców. Jakie jednak jest konkretnie jego działanie i na co pozytywnie wpływa?
Na samym początku warto wspomnieć o tym, że regularne spożywanie tego owocu przyczynia się do wyraźnego obniżenia ciśnienia krwi. Odpowiedzialny jest za to potas, który dodatkowo jest w stanie aż o 24% ograniczyć ryzyko udaru mózgu.
Innego typu bardzo pozytywnym wpływem awokado na ludzkie ciało jest skuteczne obniżenie w nim poziomu złego cholesterolu, co pozytywnie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału.

Co więcej, owoc ten posiada silne działanie antynowotworowe. Jak zostało udowodnione naukowo, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka powstawania nowotworów jamy ustnej, prostaty i raka piersi.
Na koniec warto jeszcze zauważyć, że duża zawartość kwasu foliowego przyczynia się do tego, że nasz organizm jest w stanie wyprodukować hormony szczęścia, czyli serotoninę i noradrenaline. Sprawiają one, że czujemy się spokojnie i błogo, lecz również aktywni i pozytywnie nastawieni.