Bardzo często, nieświadomie poprzez nawyki żywieniowe wspomagamy proces chorobotwórczy oraz stan zapalny. Wciąż jest sporo sceptyków, którzy nie zdają sobie sprawy jak ogromną rolę w naszym życiu, codziennym funkcjonowaniu i w stanie naszego zdrowia odgrywa zdrowa dieta. Mało osób też wie, jak wiele szkód mogą przynieść nieprawidłowe nawyki żywieniowe.
Kilka słów o diecie przeciwzapalnej
Temat diety przeciwzapalnej jest znany od tysięcy lat i jest podstawą starożytnej medycyny chińskiej. Wpływ określonych produktów na rozwijający się w ciele stan zapalny został dawno zdefiniowany i osoby zainteresowane tematem bez problemu tego typu informacje znajdą. Podstawą diety przeciwzapalnej jest przede wszystkim eliminacja tych składników, które sprzyjają rozwojowi stanu zapalnego. Poprzez eliminację proces zapalny i chorobowy wycisza się. Dieta przeciwzapalna w ciężkich schorzeniach nie zastąpi całkowicie leczenia farmakologicznego, ale znacząco go wesprze, a efekty będą natychmiastowe.
Podstawy diety przeciwzapalnej
Podstawą diety przeciwzapalnej jest eliminacja lub redukcja nabiału i glutenu. To zła wiadomość dla miłośników mleka, jogurtów, maślanek czy kefirów. Niestety produkty mleczne sprzyjają gromadzeniu się śluzu w organizmie co potęguje stan zapalny. Często eliminacja lub redukcja produktów zawierających laktozę w rozwijającym się przeziębieniu bardzo szybko poprawia samopoczucie. Prozapalnie działa również gluten oraz cukier. Każdy stan zapalny (od drobnej infekcji aż do toczącego się procesu nowotworowego) wymaga natychmiastowego odstawienia cukru i wszystkich jego pochodnych. Warto także na czas leczenia ograniczyć kawę oraz zrezygnować z alkoholi wysokoprocentowych (dozwolone jest spożywane sporadycznie czerwone wino). Dobrą praktyką (nie tylko na czas choroby) będzie również eliminacja produktów przetworzonych. Mowa tutaj o żywności gotowej do spożycia w puszkach czy opakowaniach plastikowych.
Kluczowym elementem diety przeciwzapalnej jest włączenie do niej warzyw (najlepiej sezonowych, gdyż są najzdrowsze), owoców oraz produktów pełnoziarnistych (pieczywo, pełnoziarniste makarony). Nie wolno również zapomnieć o zdrowych tłuszczach, których najwięcej jest w morskich rybach, ale także w orzechach, migdałach, siemieniu lnianym czy awokado.
Doskonałym uzupełnieniem diety przeciwzapalnej są przyprawy, które niemal błyskawicznie niszą toczące się w organizmie procesy zapalne. Mowa tutaj przede wszystkim o kurkumie. Jej działanie przeciwzapalne znane jest od tysięcy lat.