naturazone.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

dieta przeciwzapalna
Dieta

Na czym polega dieta przeciwzapalna?

Bardzo często, nieświadomie poprzez nawyki żywieniowe wspomagamy proces chorobotwórczy oraz stan zapalny. Wciąż jest sporo sceptyków, którzy nie zdają sobie sprawy jak ogromną rolę w naszym życiu, codziennym funkcjonowaniu i w stanie naszego zdrowia odgrywa zdrowa dieta. Mało osób też wie, jak wiele szkód mogą przynieść nieprawidłowe nawyki żywieniowe.

Kilka słów o diecie przeciwzapalnej

Temat diety przeciwzapalnej jest znany od tysięcy lat i jest podstawą starożytnej medycyny chińskiej. Wpływ określonych produktów na rozwijający się w ciele stan zapalny został dawno zdefiniowany i osoby zainteresowane tematem bez problemu tego typu informacje znajdą. Podstawą diety przeciwzapalnej jest przede wszystkim eliminacja tych składników, które sprzyjają rozwojowi stanu zapalnego. Poprzez eliminację proces zapalny i chorobowy wycisza się. Dieta przeciwzapalna w ciężkich schorzeniach nie zastąpi całkowicie leczenia farmakologicznego, ale znacząco go wesprze, a efekty będą natychmiastowe.

Podstawy diety przeciwzapalnej

Podstawą diety przeciwzapalnej jest eliminacja lub redukcja nabiału i glutenu. To zła wiadomość dla miłośników mleka, jogurtów, maślanek czy kefirów. Niestety produkty mleczne sprzyjają gromadzeniu się śluzu w organizmie co potęguje stan zapalny. Często eliminacja lub redukcja produktów zawierających laktozę w rozwijającym się przeziębieniu bardzo szybko poprawia samopoczucie. Prozapalnie działa również gluten oraz cukier. Każdy stan zapalny (od drobnej infekcji aż do toczącego się procesu nowotworowego) wymaga natychmiastowego odstawienia cukru i wszystkich jego pochodnych. Warto także na czas leczenia ograniczyć kawę oraz zrezygnować z alkoholi wysokoprocentowych (dozwolone jest spożywane sporadycznie czerwone wino). Dobrą praktyką (nie tylko na czas choroby) będzie również eliminacja produktów przetworzonych. Mowa tutaj o żywności gotowej do spożycia w puszkach czy opakowaniach plastikowych.
Kluczowym elementem diety przeciwzapalnej jest włączenie do niej warzyw (najlepiej sezonowych, gdyż są najzdrowsze), owoców oraz produktów pełnoziarnistych (pieczywo, pełnoziarniste makarony). Nie wolno również zapomnieć o zdrowych tłuszczach, których najwięcej jest w morskich rybach, ale także w orzechach, migdałach, siemieniu lnianym czy awokado.
Doskonałym uzupełnieniem diety przeciwzapalnej są przyprawy, które niemal błyskawicznie niszą toczące się w organizmie procesy zapalne. Mowa tutaj przede wszystkim o kurkumie. Jej działanie przeciwzapalne znane jest od tysięcy lat.