W Polsce jednym z najczęściej wypijanych gorących napojów jest właśnie herbata. Idealnie pasuje na początek dnia, do posiłku lub po pracy, gdy chcemy się zrelaksować. Jak jednak idealnie ją zaparzyć, by otrzymać wywar, który jest idealny w smaku i zapachu. Co jest najważniejsze, gdy parzymy kawę?
Jaka powinna być woda do herbaty?
Według chińskiej tradycji woda do picia herbaty ma ogromne znaczenie, bo stanowi 98,5% całej herbaty. Dlatego jej jakość jest tak istotna. W domowych czy biurowych warunkach jesteśmy w stanie zapewnić idealną wodę. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na kilka parametrów:
Odczyn pH wody
Najlepiej, by woda miała neutralne pH (wartość 7). Jako że nie jest to tak łatwe do osiągnięcia, warto trzymać się widełek 6,5-8,5. Zasadowy odczynnik sprawi, że herbata będzie zbyt ciemne, a kwaśny – zbyt jasna. Przy tym też smak nie będzie tak dobrze wyczuwalny.
Twardość wody
Zbyt twarda woda sprawia, że smak herbaty jest mniej wyczuwalny, stanie się nijaki. Do tego wtedy na powierzchni możemy zauważyć oleiste plany. A woda do picia herbaty powinna być miękka, gdyż wtedy osiągniemy najlepszy efekt smakowy.
Wskaźnik TDS
To ilość rozpuszczonych cząstek stałych w wodzie. Choć minerały są zdrowe, to zbyt duża ich ilość sprawia, że herbata zyskuje bardziej metaliczny smak. Zaleca się, by wskaźnik ten wynosił 50-150 mg/l.
Natlenienie wody
I na koniec: woda musi być świeża. Jeśli zbyt długo stoi w butelce, nasiąka zapachami, staje się zbyt natleniona. Ponadto zaleca się, by nie gotować wody na herbatę więcej niż raz.
Jak dobrać temperaturę herbaty?
Wiele zależy od rodzaju herbaty, jaką zamierzamy zaparzyć. Przeważnie na opakowaniu jest to zaznaczone i prezentuje się tak:
-
Biała herbata – 70-80 st. C.
-
Zielona herbata – 70-80 st. C.
-
Oolongi – 90-95 st. C.
-
Puerh – 90-96 st. C.
Jeśli chcemy idealnie dostosować temperaturę, dystrybutor gorącej wody może zdecydowanie w tym pomóc. Szczególnie gdy nie mamy pod ręką innej możliwości sprawdzenia temperatury.
Jak długo parzyć herbatę?
Gdy mamy już idealną wodę zaparzoną do odpowiedniej temperatury, warto wiedzieć, jak długo wypada zaparzać herbatę. Przeważnie mówi się o 3-4 minutach. W przypadku czarnej herbaty nawet 5. Jeśli zależy nam na mocniejszych naparze, warto parzyć krótko. Im dłużej parzymy, tym bardziej relaksujący napar zyskujemy.
Uzdatnianie wody na herbatę
Warto zaopatrzyć się także w dystrybutor filtrujący wodę, który zarówno w domu, jak i w pracy pozwoli idealnie dostosować wodę do naszych potrzeb. Uzdatniona woda idealnie nadaje się do spożywania bezpośredniego oraz ogólnego stosowania w kuchni.